Home » Jezelf verbinden » Etherische oliën

Ben jij benieuwd of de etherische olie rollers, zepen en/of roomsprays die jij hebt gekocht wel voldoen aan de wet? Of wil jij weten hoe je kan controleren of je het product ook veilig kan gebruiken is dit een zeer informatieve blog.

 

Waarom een blog over Etherische oliën/Aromazorg?

 

Een blog over Etherische oliën en/of Aromazorg. Aangezien ik in mijn enthousiasme nooit mijn mond kan houden, tja, dat blijft een dingetje ;) zijn een aantal van jullie lezers al geruime tijd op de hoogte waar ik mee bezig ben de laatste twee jaar.

 

Inmiddels worden Etherische zepen als hype aangeboden op het internet en gepromoot via social media. Helemaal geweldig! Ik ben er zelfs een groot voorstander van en daarnaast ben ik van mening dat energie stroomt waar het op dat moment mag stromen. Je wordt hoe dan ook een ervaring rijker!

 

Ook vind je in deze blog, als voorbeeld dienende, enige contra indicaties van etherische oliën. Let op!! Dit zijn ENKELE voorbeelden!

 

Als consument heb je het recht om juist geïnformeerd te worden, de verkopende partij heeft zelfs de plicht dit te doen.

Momenteel schrik ik me soms rot van wat ik aantref op het internet, althans hoe het aangeboden wordt en zelfs geclaimd wordt. Met dit blog wil ik jullie graag informatie en inzichten geven. Eigenlijk mag jij best wat bewuster zijn van jouw rechten, wat je mag/kan verwachten in positieve zin, maar ook wat betreft mogelijke bijwerkingen.

 

Het ontstaan van het idee

 

Z’n twee jaar geleden had ik een geweldig idee, dat vond ik zelf natuurlijk ;) Omdat ik in mijn enthousiasme niet altijd mijn mond kan houden, zeg maar nooit ;), gaat veel viraal en dat is prima!

 

Z’n twee jaar geleden, kwam ik door mijn gezondheid, of het gebrek eraan, op het idee om aroma zepen, rollers en roomsprays te gaan ontwikkelen en deze ook ter beschikking te stellen aan jullie.

 

En ja, CabanGems heeft inmiddels haar eigen lijn aroma zorg zepen (ook rollers en sprays-licentie vrij) ontwikkeld in de laatste twee, ja, dat lees je goed, twee jaar!

 

Waarom worden deze dan nog niet in de webwinkel aangeboden?

Dat heeft te maken met jullie veiligheid en waar deze producten voor zijn ontwikkeld. Zoals ik al aangaf is mijn gezondheid, het gebrek aan een goede gezondheid, de basis geweest van deze ontwikkelingen. Om mij in de processen zowel energetisch als lichamelijk te ondersteunen! En deze issues komen bij vele van ons voor. Van angst, tot blokkades, ziekte, verdriet en trauma. Maar ook vreugde is een deel van het leven en je processen.

Het kan en mag het nooit de bedoeling zijn om producten te verkopen die eventueel mogelijk tijdelijke en/of blijvende schade aanrichten omdat het product niet is getest en zonder licentie en veiligheidsrapporten te koop word aangeboden, tenzij je intentie niet is gericht op het helpen van mensen op de juiste manier maar op omzet en/of naamsbekendheid.

 

Hoe verder?

Eerst ben ik gaan kijken naar mijn persoonlijke situatie, wat wil ik bereiken, wat is mogelijk? Nadat ik dat heel duidelijk had ben ik onderzoek gaan doen. Wat doet het, wat is het effect van een bepaalde etherische olie?[i] Kan dat wel met mijn gezondheidsproblemen?

 

Als het voor mijn ziekte van Crohn goed is wat doet het dan op mijn spierweefsel? Tja, bij meerdere indicaties (diagnoses) moet je verder kijken wat de effecten kunnen zijn zowel negatief als positief op je lichaam, maar ook zonder andere diagnoses/issues! Als mens, met en zonder diagnoses, heb je de plicht naar jezelf om goed voor je tijdelijke tempel te zorgen.

 

Dus verdiepen, niet zomaar verdiepen, maar diep in de stof duiken. Informatie uit mijn Ayurvedische opleiding opgezocht en vele andere betrouwbare bronnen geïnformeerd voor de juiste informatie. Komt die informatie met elkaar overeen of spreken ze elkaar tegen? Een doolhof aan opleidingen waardoor ik door de bomen het bos niet meer zag.

 

Omdat de producten voor eigen gebruik waren kon ik wat ‘spelen’ en op mijn intuïtie afgaan. Soms was het met een dag al bekeken! Dat werd niets na weken puzzelen! Krampen, hoofdpijn, obstipatie hoe dan ook het lichaam reageerde niet op een manier die goed voelde. Dus stop! Weer een nieuw proces. Het hele riedeltje weer van voren af aan.

 

Jaaaaaaa, uiteindelijk na veel geprobeerd te hebben en niet alleen met etherische oliën hebben we de combinaties gevonden die goed werken, al komt de olie voor de Crohn NIET op de markt!

 

Ja! Dit is het! Maar nu? Hoe nu verder? Want zomaar verder gaan, zonder je aan de wet te houden en dus geen garantie op jullie veiligheid en gezondheid te kunnen geven dat gaan we uiteraard niet doen! Dat begrijpen jullie vast wel! Jullie gezondheid staat voorop!

 

Maar ja, het echt ontwikkelen ……… nou ……  dat doe je echt niet zomaar! Het gaat echt niet 1,2 en 3 klaar! Je moet je houden aan allerlei regeltjes. Om daar nu niet al te uitgebreid op in te gaan, nogal saaie en taaie kost, kan ik wel zeggen dat ik momenteel mezelf rot schrik wat betreft het aanbod op het internet. Zepen voor jezelf maken mag, zij het dat ook dan het advies wordt gegeven om je product te laten testen. Je mag het zelfs niet eens aan familie of vrienden geven. En laten testen kost een hoop geld.

 

 

Contra indicatie etherische oliën

 

Ook Etherische oliën kunnen een contra indicatie hebben. Wat een contra indicatie nu echt betekent lees je in de tweede eindnoot onderaan het blog?[ii]

 

Er worden etherische oliën gebruikt waarvan de contra indicaties NIET worden vermeld en dus echt veel gezondheidsproblemen kunnen geven en zelfs mogelijk blijvende schade of verergering van de aandoening die je hebt kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn vele etiketten NIET volledig en voldoen dan ook niet aan de informatie waar jij recht op hebt als consument en die zelfs zijn vast gelegd in de Europese wetgeving van de cosmetica.

 

Heb jij een etherische olie waarvan je wilt controleren of deze een contra indicatie heeft check dan de eindnoot drie[iii]. Het etiket moet jou voorzien van ALLE ingrediënten. Niet de verdeling, wel de daadwerkelijke ingrediënten!

 

Voorbeelden van contra indicatie/bijwerkingen (niet alle contra’s worden uitgeschreven het zijn voorbeelden!):

 • Anijs/Steranijs; deze etherische olie heeft een sterke overeenkomst met de groene Anijs olie. Deze zou je volgens de ‘Aromecum’ in kunnen zetten bij menstruatieproblemen, opvliegers. Deze olie heeft als eigenschap om krampen te verlichten waardoor spierpijnen verlicht kunnen worden en is een versterkend middel. Contra indicatie/bijwerkingen: gebruik je teveel of is de samengestelde etherische olie over gedoseerd met Anijs dan is de kans behoorlijk aanwezig dat deze verdovend, krampstillend, slaapverwekkend en zelfs bedwelmend kan werken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet meer deel kunt nemen aan het verkeer. En kan bij direct contact op de huid irritatie veroorzaken. Inname hiervan zal de oestrogenen niveaus in het lichaam beïnvloeden. Gebruik tijdens zwangerschap enkel uitwendig en overschrijdt nooit de aanbevolen dosering. Bij kinderen onder de 12 jaar niet gebruiken (advies niet onder de 6 jaar)

 

 • Franse Rozemarijn; werkt bijvoorbeeld slijmoplossend en helpt bij het afvoeren van de afvalstoffen in het lichaam. Bij het branden van de geur werkt deze positief op het centrale zenuwstelsel, dan hebben we het over verdampen, waardoor deze olie een geweldige toevoeging kan zijn als je vaak last hebt van je luchtwegen. En een prachtige ondersteunende stimulans bij mentale uitputting. Contra indicatie/bijwerkingen:  Rozemarijn wordt afgeraden bij een (over)gevoelige en/of beschadigde huid. Gezien deze olie, zelfs in lage concentratie behoorlijk stimulerend werkt wordt het afgeraden om deze in de namiddag en avond te gebruiken. Zou je een Franse Rozemarijn bad willen nemen kan dit roodheid van de huid veroorzaken. Vermijd Rozemarijn bij epilepsie en gebruik lage doseringen enkel uitwendig bij een zwangerschap. Niet gebruiken bij baby’s en kinderen onder de zes jaar, al adviseren wij niet onder de 12 jaar te gebruiken. Contra indicatie/bijwerkingen Spaanse Rozemarijn/Kamfer; Wordt afgeraden bij gevoelige en/of beschadigde huid omdat deze olie irritatie kan veroorzaken. Ook deze olie heeft dezelfde contra indicaties/bijwerkingen van de Franse Rozemarijn. Rozemarijn Verbenon; de basis van deze samenstelling zorgt voor een anti-infectie effect, is krampstillend en regulerend op het zenuwstelsel. Goed voor ontgifting van galblaas en lever. Ook voor deze Rozemarijn gelden dezelfde contra indicaties/bijwerkingen

ROZEMARIJN NIET GEBRUIKEN bij EPILEPSIE.

 

 • Rozenhout; In 2017 kreeg Young Living voor het gebruik en verhandelen van illegaal verkregen Rozenhoutolie een boete. Deze boete kwam doordat Rozenhout een bedreigde soort is en er een hele strenge regelvorming voor geldt. Rozenhout takken mogen wel gebruikt worden omdat de boom zich hiervan herstelt. Uit deze takken kan wel olie gedestilleerd worden. Rozenhout is beschermd omdat het maar tussen de 0,8 en 1,6% olie levert uit 70 tot 120 kilo (!!) en wat nodig is voor 1 liter van deze olie. Er is geen traditioneel gebruik in de literatuur bekend of gedocumenteerd van Rozenhout. Deze olie heeft overigens een mooie ondersteunende werking bij pijnverlichting en als antidepressiva. Toch is Rozenhout een chemisch bestanddeel wat bestaat uit stimulerende linalol. Contra indicatie/bijwerkingen: bij een teveel gebruik aan dampen of anders kan Rozenhout ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt of misselijk wordt. Soms komt dermatitis voor op de huis na het gebruik. Rozenhout wordt aangeraden bij baby’s met long- of luchtweginfecties. CabanGems adviseert dit NIET. Wij adviseren de ouderwetse methode om dan de douche heet aan te zetten (NIET eronder staan) maar met de baby in de ruimte te staan zodat er feitelijk gestoomd wordt). Ook mag de dosering NIET worden overschreden! Ook hier raden wij aan het NIET toe te passen bij kinderen onder de 12 jaar.

 

 • Salie; is onder andere een antibacteriële kruid en schimmeldodend, waaronder Candida, ondersteund om minder te zweten en stimuleert het immuunsysteem. Salie is een stimulerend kruid, echter niet inzetbaar tegen angsten en paniekaanvallen. Contra indicatie/bijwerkingen; Als je een overdosering hebt bij inname kan dit een (neuro) toxisch gevolg hebben. Dit betekent dat Salie via het centrale zenuwstelsel ervoor kan zorgen dat er verlammingen, epileptische aanvallen plaats vinden en zelfs hartklachten kan veroorzaken. Heb je de ziekte van Crohn, Colitis Ulsurosa of een aandoening wat een immuunsysteem ziekte is, ook dan adviseren wij het niet te gebruiken omdat bij immuunsysteem aandoeningen het NIET de bedoeling is dat je het immuunsysteem stimuleert, dit kan voor serieuze opvlammingen van de ziekte zorgen. Geef je borstvoeding is de kans aanwezig dat de Salie de borstvoeding afremt. Dan kan Salie irritiatie geven op de huid. Bij zwangerschap enkel verdampen in niet te hoge mate en/of te vaak. Niet gebruiken bij kleine kinderen en baby’s, al zeggen wij uit voorzorg ook hier niet onder de 12 jaar. Heb je epilepsie dan wordt het sterk afgeraden Salie in welke vorm ook te gebruiken

 

 

Europese wetgeving

Wist jij dat etherische olie rollers, zepen en zelfs roomsprays onder de Europese cosmetica wet vallen en dat deze echt hele strenge eisen heeft? Nee? Ik wist het in beginsel ook niet! Lees gauw verder!

Ook als je wilt weten waar je nu recht op hebt als consument. Etherische oliën producten vallen dus onder de Europese Cosmetica wetgeving!

 

In artikel 19 van de Cosmeticaverordening staat beschreven wat volgens de wet op het etiket van een cosmetisch product moet staan. Deze informatie MOET op het etiket staan vermeld:

 • Naam en adres van fabrikant/importeur: De naam en het adres van degene die verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van het product. Vaak staan er meerdere adressen op het etiket, het adres waar het productinformatiedossier ligt moet dan worden benadrukt door bijvoorbeeld het adres te onderstrepen. Dit is informatief voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
 • Land van productie: Wanneer een product buiten de Europese Unie is geproduceerd, dan staat dit op het product of de verpakking vermeld, verplicht!

 

 • Hoeveelheid: De nominale inhoud op het tijdstip van verpakking staat aangegeven in gewicht of volume.

 

 • Houdbaarheid: Voor de aanduiding van de houdbaarheid zijn in de Cosmeticaverordening twee verschillende systemen opgenomen. Welk systeem gebruikt moet worden is afhankelijk van de houdbaarheid na productie. Als producten ongeopend dertig maanden of langer houdbaar zijn, moet de gebruiksperiode worden vermeld. Hiervoor wordt het symbool met het geopende potje gebruikt. Is het product minder dan dertig maanden vanaf productie houdbaar, dan moet de houdbaarheidsdatum worden vermeld voorafgegaan met de woorden 'bij voorkeur te gebruiken voor eind...'of het zandlopersymbool. In sommige gevallen, waarin het concept van houdbaarheid na opening niet relevant is, hoeft de houdbaarheidsdatum niet vermeld te worden.

 

 • Bijzondere voorzorgen in verband met het gebruik: Gebruiksaanwijzing hoe het product het beste toegepast kan worden. Ten minste de waarschuwingen en bijzondere voorzorgsmaatregelen die zijn aangegeven in de bijlagen III t/m VI van de Cosmeticaverordening moeten worden vermeld. Dus ook de mogelijke contra indicatie en/of bijwerkingen

 

 • Batch- of codenummer: Dit is een uniek nummer van een product. Mocht er ooit twijfel bestaan over de kwaliteit van een product, dan kan eventueel worden nagegaan of dit voor de hele batch geldt.

 

 • Functie product: Omschrijving van het product, bijvoorbeeld badschuim, lippenbalsem, after sun of scheerschuim. Maar ook bij etherische oliën in zepen, rollers (op de huid aanbrengen) en roomsprays. De functie van het cosmeticaproduct moet op de verpakking vermeld worden, tenzij deze duidelijk blijkt uit de verpakking of productnaam. Bij alternatieve middelen zoals Altenatieve geneeswijze als Dr. Vogel etc mag niet meer vermeld worden waar het voor is op de verpakking.

 

 • Ingrediëntendeclaratie: Alle ingrediënten die gebruikt zijn bij de productie moeten op de verpakking staan. Om de ingrediënten op uniforme wijze op cosmetica te kunnen vermelden, wordt gebruik gemaakt van gestandaardiseerde namen voor de ingrediënten, zogeheten INCI-namen. Ingrediënten die voor minder dan 1% in het product aanwezig zijn, mogen in willekeurige volgorde worden genoemd aan het einde van de ingrediëntvermelding.

In sommige producten worden nanomaterialen gebruikt. De naam van zulke ingrediënten wordt gevolgd door het woord 'nano' tussen haakjes.

 

Sommige producten worden samengesteld uit een reeks van kleuren. Om niet voor iedere nieuwe tint een apart etiket te hoeven maken, mogen alle kleuren in één ingrediëntvermelding worden genoemd.  Dit wordt aangegeven met de zin ’Kan ... bevatten’ of ‘May contain ...’ of ‘[+/- ...]’. Deze regeling geldt niet voor haarkleurstoffen. Indien van toepassing moet de CI-nomenclatuur worden gebruikt (Colour Index) voor de vermelding van kleurstoffen.

De Cosmeticaverordening verplicht de fabrikant/leverancier om een aantal gegevens over de geleverde producten, het zogenaamde productinformatiedossier, ter beschikking van de toezichthoudende instantie, in dit geval de controleurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), te houden (Artikel 11). Het is niet toegestaan producten te verhandelen indien de productinformatie niet beschikbaar is. De productinformatie moet binnen drie werkdagen op verzoek van de NVWA ter inzage beschikbaar zijn op het adres, dat op het etiket staat vermeld.

 

De volgende gegevens van ieder product moeten beschikbaar zijn:

 

 • beschrijving van het cosmeticaproduct
 • beoordeling van de veiligheid van het cosmetisch product voor de gezondheid van de mens waarbij de fabrikant rekening houdt met het algemene toxicologische profiel, de chemische structuur en het blootstellingniveau van de ingrediënten (artikel 10 en Bijlage I)beschrijving van de productiemethode en een verklaring over de naleving van goede productiepraktijken (GMP)
 • bewijzen van de werking van de claims van het product gegevens over eventuele dierproeven, die zijn verricht betreffende de ontwikkeling of veiligheidsbeoordeling van het product of de ingrediënten daarvan

 

NB: De productlijn van Caban ‘de Rode Aarde’ is getest en beschikt over licenties, productdossiers en al wat nodig is en is geregistreerd. De licenties zijn door ons aangevraagd en voldaan, echter staan zij op naam van onze producent. Onze etiketten voldoen aan de Europese cosmetica wetgeving.

Ook al staan de ingrediënten vermeld op het etiket, u kunt dit recept niet namaken, gezien, zie regelgeving hierboven, wij geen percentages hoeven te vermelden. Daarnaast heeft Caban ‘de Rode Aarde’ het copyright en alleenrecht van de door ons aangeboden producten. Dit betekent dat u onze producten NIET bij onze producent kunt bestellen voor wederverkoop en/of consumenten verkoop.

 

Caban ‘de Rode Aarde’ heeft deze prachtige lijn met etherische oliën – Aromazorg in samenwerking met een gediplomeerde Aromazorg deskundige en de manufacturer van deze producten kunnen bereiken, waar ik heel dankbaar voor ben.

Onze lijn, getest en geregistreerd en is uitsluitend via CabanGems verkrijgbaar, onderdeel van Caban ‘de rode aarde’ verkrijgbaar.

 

Publicatie en Copyright, ©, CabanGems (Caban 'de rode aarde') 04-12-2018